כתבו על מסעדת מרתף היין העתיק בזכרון יעקב

 
מרתף היין העתיק
 
 
 
 
 
סודות ונוסטלגיה
שגיא כהן | מערב, 06/09/2015

מרתף קסום בחצר פנימית, פשטות ורומנטיקה, ולא רק. זכרון יעקב נמצאת רק 65 קילומטר מתל אביב, פחות משעה נסיעה מהמאה ה – 21.
קצת מוזר לגלות מקום שקיים כבר 11 שנים, אבל אם אני לא נחשפתי עד היום לקסמי מרתף היין הקטן בזכרון יעקב, אולי יש עוד כמה.  מרתף היין הזה הוא מסוג המקומות שצריך לדעת עליהם כדי להגיע, למרות שהוא שוכן ברחוב הראשי של זכרון, הוא נמצא (אכן) במרתף, בתוך חצר פנימית, והבלים מתעקש לא לפרסם.
בתוך המרתף, ששימש בימי הטורקים כבית כלא, יש כתריסר שולחנות. אולי קצת פחות, מחופים במפות משובצות לבן כחול, על כל שולחן יש נר בתוך כוס צבעונית, ובקצה הרחוק של החדר יש קיר שלם שמכוסה בבקבוקי יין משובחים.  הבקבוקים הטובים ביותר מוצגים לראווה על מעמד מעץ שצמוד לדלפק. זו כל התפאורה, ולמרות זה, ואולי בגלל זה, בר היין הזה נהנה מתבונה נדירה: יש לו איכות של צוללת.  זה מסוג המקומות כשאתה נמצא בהם, אתה שוכח את העולם שבחוץ.
יש משהו מאוד נוסטלגי, במובן החיובי של הביטוי, במקום הזה. משהו שדי מהא, ובלי שתרגיש, מצליח להסיר מעליך את שריון הציניות, אולי מפני שכל כך נדיר להיקלע למקומות שנקודת המוצא שלהם היא לא קונספט אלא אוכל, ושהיחס שלהם לאורחים הוא לא טרנדי אלא פשוט, מסביר פנים.  התוצאה היא מקום נעים להפליא ובעיקר רומנטי להפליא. אם יצאתם מסרט בתל אביב (או בחיפה) ולא בא לכם שוב לשבת במקום רועש ומלא עשן עם אוכל יקר במחירים מפקיעים, זכרון נמצאת רק 65  קילומטר מתל אביב. בר היין הזה פתוח עד מאוחר, ואיכשהו יש לי הרגשה שדברים שתגידו כאן לא תגידו שם.
כל זה כמובן היה מעניין כקליפת השום אלמלא האוכל.  הבעלים, כשהתחלנו לדבר, הסביר את הפילוסופיה שלו בצורה פשוטה מאוד: מאחר שאני בר יין ולא מסעדה, הוא אמר, כל דבר אצלי צריך להיות הכי טוב. ומה לעשות, באמת כל דבר אצלו הכי טוב. בעיקר אמורים הדברים על יין הבית, שמהווה ליווי מושלם לפלטות הבשרים המעושנים והגבינות שהן עיקר התפריט.
המילה פלטות (היא לא שלי, כך זה מופיע בתפריט) עלולה להטעות קצת. כאן לא מדובר בעוד פרשנות לפלטות של שנות השמונים. כאן מדובר במנות בשר אמיתיות ואיכותיות.  מנה של פילה חזיר מעושן בתנור, עם רוטב הבית שהוא מתוק וחריף בדיוק במידה, היתה עסיסית ומלאת טעמים. בשן מעושן במיטבו, כזה שמצליח גם להדגיש את הטעם והמרקם הטבעיים של הבשר וגם להוסיף עליו ניחוחות וטעמים.  גם מנה של אווז מעושן, עסיסית ובשרית ועם אותו רוטב מצוין הייתה מוצלחת להפליא.  אלה מנות לחובבי בשר, למי שאוהבים את המרקם הנגיס של בשר שטופל באהבה ולמי שמעריכים טעמים לא אגרסיביים שמשתלבים היטב במנה שרואים עליה ששיפרו ושיפרו אותה במשך שנים.
ועוד לפני כל אלה, מה שהיה בלי ספק הפתעת הערב: סלט. סלט פשוט של עלי חסה אורגניים ושל עגבניות שרי. נשמע אלמנטרי, לא? אבל אפילו קורניבור כמוני, שמשוכנע שסלט זה משהו שהאוכל אוכל, טרח להזמין עוד מנה מהסלט הטעים הזה. עלי החסה באו מלב הקלח והיו פריכים ומלאי טעם והעגבניות היו טריות ובשלות כמעט התפוצצו מרוב עסיס. הוויניגרט, על בסיס חומץ בן יין, היה תקיף ופיקנטי, ועל הכל פוזרו גם זרעי חמניות שהוסיפו עוד פריכות ועוד טעמים לחגיגה. זה היה פשוט סלט מושלם. חיסלנו בלי קושי שתי קרעות מלאות והמנות גדולות, נדיבות,  אבל לא וולגריות).
למנה אחרונה יש רק אופציה אחת: קפה פראנג'ליקו חזר וחם עם פרלינים משובחים, אני שמח שזו הייתה האופציה היחידה. אם היו אחרות, לא בטוח שזה מה שהייתי מזמין, ומשום מה, זו היתה המנה האחרונה המושלמת לארוחה הזו.  יצאנו חזרה לרחוב הראשי ולמאה ה – 21. נדמה היה לנו לרגע שראינו מרחוק את הפרופיל האצילי של שרה אהרונסון. לא יכול להיות, נכון?

רומנטיקה טעימה
יוליה פריליק | NRG מעריב, 06/09/2015

אחרי שנים של ביקורים חשאיים, הגיע הזמן לחשוף: אסור לפספס את מרתף היין בזכרון יעקב. 
כעיתונאית, כשאת מגלה מקום מיוחד ואינטימי, עולה הדילמה: האם לכתוב על התגלית ולהסתכן בנהירה המונית או שאולי עדיף לשמור את המידע. לאחר כמה ביקורים במהלך השנים האחרונות ולבטים לא מעטים הגעתי למסקנה שהגיע הזמן לחלוק את המידע היקר.
מרתף היין "קשטוניו" בזכרון יעקב הוא פנינה אמיתית שאסור לפספס. מדובר במרתף אמיתי חצוב בסלע בן 130 שנה ששימש כבית מעצר בתקופת השלטון הטורקי בארץ.
לפני קצת יותר מעשור הגיע לזכרון איש התיאטרון עמוס מרוז, שהבין את הפוטנציאל הטמון במקום המקסים והפך אותו למקום בילוי מיוחד עם אווירה מיוחדת, יינות ואוכל משובחים לא פחות, שנגמעים לאור נרות.
המקום הרומנטי קטן יחסית ויכול להכיל בו זמנית כ-35 אנשים, גם התפריט מצומצם למדי, אולם פה טמון הסוד. במקום ניתן ליהנות מפלטת גבינות עזים וכבשים מעולות (95 שקל לזוג עבור 10 סוגי גבינות ממחלבות שונות בארץ ובצרפת), או מפלטת בשרים מעושנים (החל מ-95 שקל לזוג). לכל זה רצוי להוסיף סלט אורגני והכי חשוב יין טוב. 
הקירות מכוסים במדפים שעמוסים ביינות מאובקים. עלעול קצר בתפריט היינות מגלה יינות איטלקיים כמו קיאנטי קסטלני סופריור וקרפינטו דוגיולו, יינות ספרדיים כמו לה ריוחה אלטה וגראנד פואדו, יינות צרפתיים כמו שאטו סן-ג'רמן, יינות ישראליים איכותיים מיקבי קסטל, מרגלית ופלאם. וכמובן יינות בהזמנה מיוחדת, בהם שאטו מרגו 1992, לאפיט רוטשילד 1986 ועוד.
לא נתקלתי במסעדות רבות בארץ שמשרות אווירה רומנטית וגם מגישות אוכל טוב, ואכן עיון בהמלצות על מרתף היין מגלה שלא מעט הצעות נישואים נערכו מתחת לפני הקרקע. מומלץ במיוחד בימים גשומים.

מרתף היין "קשטוניו", רחוב המייסדים 56 זכרון יעקב. טלפון: 04-6291244, 04-6392735. רצוי להזמין מקום מראש.